Egzotyczna kuchnia peruwiańska – 28.01.2024

340,00 

Prowadzący:
Doris Lopez i Marek Witkowski

Wybierz się w podróż po smakach dawnego imperium Inków!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 15:00-19:00

Peru słynie z malowniczych krajobrazów, bogatej kultury, tradycji i ciekawej historii oraz… wyśmienitej kuchni. Jest krajem o największej na świecie liczbie stref klimatycznych, dzięki czemu ma dostęp do ogromnych zasobów warzyw, owoców, ziół, świeżych ryb i owoców morza.

Peru jest miejscem pochodzenia ziemniaków, które wraz z kukurydzą są podstawowymi składnikami tutejszej kuchni. Obecnie uprawia się tu ponad 3500 gatunków ziemniaka. Królową świeżych ziół w kuchni peruwiańskiej jest bez wątpienia stosowana w całym kraju aromatyczna kolendra.

W podróż po kuchni dawnego imperium Inków zabiorą Was Doris Lopez i Marek Witkowski – rodowita Peruwianka z mężem chemikiem, tworzący od ponad 40 lat idealny duet w kuchni i w życiu!

Na warsztatach wspomniany uroczy peruwiańsko-polski duet nauczy Was przyrządzać następujące pyszności:

  1. CEVICHE DE PESCADO – świeża ryba macerowana w soku z limonki z czerwoną cebulą, kolendrą, batatem i prażoną kukurydzą na pyszną przystawkę
  2. AGUADITO DE POLLO – aromatyczna zupa z kurczakiem, ryżem i kolendrą, której zawdzięcza zielony kolor i wyjątkowy smak
  3. CAMARONES SALTADOS – smażone krewetki z warzywami, zaserwowane z ryżem basmati i frytkami/pieczonymi ziemniaczkami (danie główne)
  4. PICARONES – obłędne peruwiańskie pączki podane z melasą z trzciny cukrowej (street food’owy przysmak na deser).

Kuchnia peruwiańska obfituje w świeże i zdrowe przepisy. Narodowym daniem jest Ceviche – świeża ryba macerowana w soku z limonki (gotowanie na zimno), przez co zawarte w rybie białko lekko ścina się z zewnątrz, a w środku pozostaje soczyste. Ceviche serwuje się m.in. z pieczonym słodkim ziemniakiem, czerwoną cebulą, chrupiącymi ziarnami kukurydzy i świeżą kolendrą. Na warsztatach odkryjecie jego prawdziwy smak!

Przyrządzicie również aromatyczną i sycącą zieloną (dzięki świeżej kolendrze) zupę peruwiańską z kurczakiem, ryżem i dużą ilością warzyw. Na danie główne wyczarujecie kolorowe Camarones Saltados, czyli smażone krewetki z warzywami, sokiem z limonki i świeżą kolendrą. Smakowitą przygodę z kuchnią peruwiańską zakończycie najlepszymi pączkami pod słońcem, czyli street food’owym hitem z batata i dyni – Picarones.

Spotkanie będzie wzbogacone super ciekawymi opowieściami o Peru, podróżach i historiach z życia naszych Prowadzących! Gwarantujemy, że po spotkaniu z tą Dwójką zakochacie się w Peru i jego obłędnej kuchni!

Będzie pysznie, egzotycznie i odkrywczo! Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z peruwiańską muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i super zabawa gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Willian Justen (Unsplash)
2-4) Cookiness (archiwum własne)