Egzotyczna kuchnia peruwiańska – 27.10.2024

340,00 

Prowadzący:
Doris Lopez i Marek Witkowski

Wybierz się w podróż po smakach dawnego imperium Inków!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

PROSIMY O PRZEMYŚLANE ZAKUPY LUB ZAPISY VOUCHEREM, PONIEWAŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU ANI PRZENOSIN!

 

Czas trwania 4h: 15:00-19:00

Peru słynie z przepięknych krajobrazów, bogatej kultury, tradycji i ciekawej historii oraz… wyśmienitej kuchni. Jest krajem o największej na świecie liczbie stref klimatycznych, dzięki czemu ma dostęp do ogromnych zasobów warzyw, owoców, ziół, świeżych ryb i owoców morza.

Podstawą tutejszej kuchni jest ziemniak i kukurydza. Ciekawostką jest, że Peru to miejsce pochodzenia ziemniaków. Obecnie uprawia się ich tu ponad 3500 gatunków.

W podróż po kuchni dawnego imperium Inków zabiorą Was Doris Lopez i Marek Witkowski – rodowita Peruwianka z mężem chemikiem, od 40 lat tworzący idealny duet w kuchni i w życiu!

Na warsztatach nasi Prowadzący nauczą Was przyrządzać aż 4 peruwiańskie pyszności:

  1. CEVICHE DE PESCADO – świeża ryba macerowana w soku z limonki (gotowanie na zimno), serwowana z pysznymi dodatkami
  2. SOPA A LA CRIOLLA (zupa kreolska)
  3. LOMO SALTADO – wołowina z warzywami, tradycyjnie zaserwowane z ryżem basmati i frytkami (danie główne)
  4. PICARONES – obłędne peruwiańskie pączki podane z melasą z trzciny cukrowej (street foodowy przysmak)

Kuchnia peruwiańska obfituje w świeże i zdrowe przepisy. Narodowym daniem jest Ceviche – świeża ryba macerowana w soku z limonki (gotowanie na zimno), przez co zawarte w rybie białko lekko ścina się z zewnątrz, a w środku pozostaje soczyste. Ceviche serwuje się m.in. z pieczonym batatem, czerwoną cebulą, chrupiącymi ziarnami kukurydzy i świeżą kolendrą. Na warsztatach odkryjecie jego prawdziwy smak!

Przyrządzicie również oryginalną Sopa a la Criolla czyli gęstą i sycącą zupę peruwiańską na bazie mięsa wołowego i warzyw. Na danie główne wyczarujecie kolorowe Lomo Saltado, czyli smażona wołowina ze świeżą papryką, pomidorem, czerwoną cebulą, dymką i czosnkiem. Smakowitą przygodę z kuchnią peruwiańską zakończycie najlepszymi pączkami pod słońcem, czyli Picarones.

Spotkanie będzie wzbogacone super ciekawymi opowieściami o Peru, podróżach i historiach z życia naszych Prowadzących! Gwarantujemy, że po spotkaniu z tą Dwójką zakochacie się w Peru i jego obłędnej kuchni!

Będzie pysznie, egzotycznie i odkrywczo! Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z peruwiańską muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i super zabawa gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.

Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Jeison Higuita (Unsplash)
2-4) Cookiness (archiwum własne)