Opis
Czas trwania 4h: 16:00-20:00
Peru słynie z przepięknych krajobrazów, bogatej kultury, tradycji i ciekawej historii oraz… wyśmienitej kuchni. Jest krajem o największej na świecie liczbie stref klimatycznych, dzięki czemu ma dostęp do ogromnych zasobów świeżych ryb, owoców morza, warzyw, owoców i ziół.
Podstawą tutejszej kuchni jest ziemniak i kukurydza. Ciekawostką jest, że Peru to miejsce pochodzenia ziemniaków. Obecnie uprawia się ich tu ponad 3000 gatunków.
Jeżeli chcecie wzbogacić swoje kulinarne doznania i umiejętności o egzotyczne smaki Peru zapraszamy na warsztaty poświęcone jego niesamowitej kuchni. W podróż po kuchni dawnego imperium Inków zabiorą Was Doris Lopez i Marek Witkowski – rodowita Peruwianka z mężem chemikiem, od 40 lat tworzący idealny duet w kuchni i w życiu!
Kuchnia peruwiańska jest niezwykle bogata i bardzo urozmaicona. Obfituje w świeże i zdrowe przepisy. Narodowym daniem jest CEVICHE, czyli świeża ryba marynowana w soku z limonki, przez co zawarte w rybie białko lekko ścina się z zewnątrz, a w środku pozostaje surowe i soczyste. Ceviche serwuje się m.in. z batatem, czerwoną cebulą, ziarnami prażonej kukurydzy i świeżą kolendrą. Na warsztatach odkryjecie jego prawdziwy smak! Przyrządzicie również oryginalną Sopa a la Criolla czyli gęstą i sycącą zupę peruwiańską na bazie mięsa wołowego i warzyw. Na danie główne wyczarujecie Lomo Saltado, czyli smażone polędwiczki wołowe ze świeżą papryką, pomidorem, czerwoną cebulą i czosnkiem. Smakowitą przygodę z kuchnią peruwiańską zakończycie najlepszymi pączkami pod słońcem, czyli PICARONES.
Spotkanie będzie wzbogacone super ciekawymi opowieściami o Peru, podróżach i historiach z życia naszych Prowadzących! Gwarantujemy, że po spotkaniu z tą Dwójką zakochacie się w Peru i jego obłędnej kuchni!
Na warsztatach nasi wyjątkowi Prowadzący nauczą Was przyrządzać aż 4 peruwiańskie pyszności:
- CEVICHE DE PESCADO – świeża ryba marynowana w soku z limonki z pysznymi dodatkami (na przystawkę)
- SOPA A LA CRIOLLA (zupa kreolska)
- LOMO SALTADO – polędwiczki wołowe z warzywami, zaserwowane z ryżem basmati i frytkami (danie główne)
- PICARONES – obłędne peruwiańskie pączki podane z melasą z trzciny cukrowej (street foodowy przysmak)
Będzie pysznie, egzotycznie i odkrywczo! Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z peruwiańską muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i super zabawa gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany wszystkim uczestnikom po zajęciach.
Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na żywność – efektami swojej pracy będziecie mogli zachwycić najbliższych, dzieląc się z nimi tym co zostanie Wam po warsztatach.
Do zobaczenia!
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1) Jeison Higuita (Unsplash) 2-4) Archiwum Cookiness