Egzotyczna kuchnia peruwiańska – 18.09.2022

340,00 

Prowadzący:
Doris Lopez i Marek Witkowski

Wybierz się w podróż po smakach dawnego imperium Inków!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 16:00-20:00

Peru słynie z przepięknych krajobrazów, bogatej kultury, tradycji i ciekawej historii oraz… wyśmienitej kuchni. Jest krajem o największej na świecie liczbie stref klimatycznych, dzięki czemu ma dostęp do ogromnych zasobów świeżych ryb, owoców morza, warzyw, owoców i ziół.

Podstawą tutejszej kuchni jest ziemniak i kukurydza. Ciekawostką jest, że Peru to miejsce pochodzenia ziemniaków. Obecnie uprawia się ich tu ponad 3000 gatunków.

Jeżeli chcecie wzbogacić swoje kulinarne doznania i umiejętności o egzotyczne smaki Peru zapraszamy na warsztaty poświęcone jego niesamowitej kuchni. W podróż po kuchni dawnego imperium Inków zabiorą Was Doris Lopez i Marek Witkowski – rodowita Peruwianka z mężem chemikiem, od 40 lat tworzący idealny duet w kuchni i w życiu!

Kuchnia peruwiańska jest niezwykle bogata i bardzo urozmaicona. Obfituje w świeże i zdrowe przepisy. Narodowym daniem jest CEVICHE, czyli świeża ryba macerowana w soku z limonki (gotowanie na zimno), przez co zawarte w rybie białko lekko ścina się z zewnątrz, a w środku pozostaje soczyste. Ceviche serwuje się m.in. z batatem, czerwoną cebulą, ziarnami prażonej kukurydzy i świeżą kolendrą. Na warsztatach odkryjecie jego prawdziwy smak! Przyrządzicie również oryginalną Sopa a la Criolla czyli gęstą i sycącą zupę peruwiańską na bazie mięsa wołowego i warzyw. Na danie główne wyczarujecie Camarones Saltados, czyli smażone krewetki z papryką, pomidorem, czerwoną cebulą, czosnkiem, sokiem z limonki i świeżą kolendrą. Smakowitą przygodę z kuchnią peruwiańską zakończycie najlepszymi pączkami pod słońcem, czyli PICARONES.

UWAGA! Osoby zainteresowane wersją wegetariańską będą miały możliwość zastąpienia mięsa w zupie – tofu oraz krewetek – jackfruit’em w daniu głównym. Warunkiem koniecznym jest dopisek “WEGE” przy nazwisku uczestnika w trakcie zakupu!

Spotkanie będzie wzbogacone super ciekawymi opowieściami o Peru, podróżach i historiach z życia naszych Prowadzących! Gwarantujemy, że po spotkaniu z tą Dwójką zakochacie się w Peru i jego obłędnej kuchni!

Na warsztatach nasi wyjątkowi Prowadzący nauczą Was przyrządzać aż 4 peruwiańskie pyszności:

  1. CEVICHE DE PESCADO – świeża ryba macerowana w soku z limonki (gotowanie na zimno), serwowana z pysznymi dodatkami
  2. SOPA A LA CRIOLLA (zupa kreolska)
  3. CAMARONES SALTADOS – smażone krewetki z warzywami, zaserwowane z ryżem basmati i frytkami
  4. PICARONES – obłędne peruwiańskie pączki podane z melasą z trzciny cukrowej (street foodowy przysmak)

Będzie pysznie, egzotycznie i odkrywczo! Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z peruwiańską muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i super zabawa gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany wszystkim uczestnikom po zajęciach.

Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na żywność – efektami swojej pracy będziecie mogli zachwycić najbliższych, dzieląc się z nimi tym co zostanie Wam po warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Jeison Higuita (Unsplash)
2-4) Archiwum własne Cookiness