Domowa kuchnia japońska – 08.10.2023

340,00 

Prowadzący:
Kyoko Nagai Robak

Odkryj przysmaki lekkiej domowej kuchni japońskiej!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 14:00-18:00

Japonia – ojczyzna sushi, zielonej herbaty i origami, zachwyca architekturą, fascynuje świątyniami i magiczną przyrodą. To intrygujący również pod względem kulinarnym kierunek. Zapraszamy Was na odkrywanie smaków, tradycji i kultury kraju Kwitnącej Wiśni!

Kuchnię japońską cechuje prostota i dbałość o każdy szczegół. Dania opierają się na zdrowych i świeżych produktach (m.in. warzywa, ryby i owoce morza), które poddaje się tylko delikatnej obróbce. W uważanej za najzdrowszą na świecie diecie Japończyków króluje ryż, dużo w niej soi i jej przetworów oraz wodorostów.

W menu warsztatów pojawi się pyszna tradycyjna japońska zupa miso. Jest lekkostrawna, cudownie rozgrzewa, dodaje energii i jak się szacuje – ponad 70% Japończyków zaczyna nią dzień! Oprócz zupy miso wyczarujecie również popularną ryżową przekąskę – onigiri. Ten zdrowy i sycący przysmak opiera się, podobnie jak sushi, na ryżu, arkuszu nori i dowolnym nadzieniu. Nauczycie się go przyrządzać w wersji rybnej i warzywnej.

Nie zabraknie również sałatki z marynowanych świeżych warzyw oraz popularnego puszystego omleta o słodko-słonawym smaku – tamagoyaki. Japończycy jadają go w formie szybkiego, lekkiego śniadania (często ląduje w śniadaniowych pudełkach bentō), jako dodatek do dań głównych czy sushi lub jako samodzielną przekąskę z sosem sojowym. Ciekawostką jest to, że te jajeczne omlety nie są jakoś od dawna związane z tradycją kuchni japońskiej. Tamagoyaki w obecnej formie zaczęto smażyć dopiero w drugiej połowie XIX wieku.

Przygodę z kuchnią kraju Wschodzącego Słońca zakończycie oryginalnym deserem z mąki z ryżu kleistego z fasolą azuki. Shiratama dango różni się od pozostałych rodzajów dango kształtem jak i sposobem przyrządzenia.

Podczas pierwszych warsztatów z pochodzącą z Japoni Kyoko Nagai Robak nauczycie się przyrządzać następujące dania:

  1. Tradycyjna japońska zupa MISO z glonami wakame i tofu
  2. ONIGIRI – sycąca ryżowa przekąska w dwóch wersjach: z tuńczykiem oraz bakłażanem z miso
  3. SAŁATKA z marynowanych świeżych marchewek, ogórków, kapusty pekińskiej i kalarepy
  4. TAMAGOYAKI (TAMAGO) – puszysty omlet japoński o łagodnym słodko-słonawym smaku
  5. SHIRATAMA DANGO – japoński przysmak w formie kulki (knedla) z mąki z ryżu kleistego z fasolą azuki na deser.

Na warsztatach przekonacie się, że oryginalny smak oraz ciekawy sposób podania japońskich potraw sprawia, że posiłki są przyjemnością nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu.

Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, dużo dobrej zabawy i uczta w dalekowschodnim stylu gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (od lewej): 
1) Luigi Pozzoli (Unsplash)
2) Xavier Chng (foodiecrush)
3-4) Kyoko Nagai Robak