Opis
PROSIMY O PRZEMYŚLANE ZAKUPY LUB ZAPISY VOUCHEREM, PONIEWAŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU ANI PRZENOSIN!
Czas trwania 4h: 15:00-19:00
Kuchnia francuska, nie bez powodu, zaliczana jest do najwyżej cenionych kuchni świata. Wyróżnia ją wyjątkowo bogata i długa tradycja (pierwsza książka z francuskimi przepisami pochodzi z XIV wieku), która przez długie lata stanowiła inspirację dla innych kuchni narodowych. Francję uważa się za kolebkę sztuki kulinarnej.
„La bonne cuisine est la base de véritable bonheur” [tłum. „Dobra kuchnia jest podstawą prawdziwego szczęścia”] Auguste Escoffier
Oprócz ślimaków, ostryg, małży (mule) czy żabich udek, słynie również z doskonałej jakości serów, pâte (pasztetów), croissant, bagietek, tart, zup, sosów, deserów oraz… wyśmienitych win. Francuzi dbają o różnorodność i wysoką jakość produktów. Potrafią je finezyjnie komponować ze sobą, tworząc wyjątkowe i wyśmienite dania. Kuchnia francuska cechuje się bogactwem wysublimowanych smaków, elegancją i wyrafinowaniem.
Na warsztatach z kuchni francuskiej będziecie mieli okazję poznać smaki i dania domowej kuchni francuskiej (cuisine familiale). Jej tajniki odkryje przed Wami Przemek Golis – wielbiciel Francji, w której spędził sporą część swojego życia. Zamiłowanie do gotowania przejawiał od najmłodszych lat. Od zawsze czynił to z pasją i smakiem. Francja oprócz zamiłowania do francuskiej kuchni, praktykowania autentycznych rodzinnych przepisów, jak i praca w winnicach Szampanii, przyniosła mu także miłość do wina, które zawsze towarzyszy mu w gotowaniu i biesiadzie.
W domowej kuchni francuskiej ważną rolę odgrywają aromatyczne zioła, masło, wino oraz oliwa, które nadają potrawom specyficzny smak. Nie może zabraknąć również świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Dlatego w naszej kuchni tego dnia pojawią się m.in. por, ziemniaki, cebula, czosnek, szczypiorek, fenkuł, świeża bazylia, tymianek, anyż, oliwki, filety anchovies, kapary oraz gruszki.
Na warsztatach pod czujnym okiem Prowadzącego przyrządzicie następujące potrawy domowej kuchni francuskiej:
- GRZANKA Z TAPENADĄ (pasta z czarnych oliwek z filetami anchovies) – idealna przystawka, która pozwoli Wam zaspokoić pierwszy głód!
- POTAGE DE POIREAUX AVEC CROÛTONS ÉPICÉS ET LARDONS CROUSTILLANT – kremowa zupa porowa z pikantnymi grzankami i chrupiącym bekonem
- QUICHE AU SAUMON FUMÉ – odmiana tarty z wędzonym łososiem
- Orzeźwiająca SAŁATKA Z FENKUŁEM (koper włoski), oryginalnym SOSEM WINEGRET oraz innymi dodatkami
- POIRES BELLE HELENE – gruszki w czekoladzie z lodami waniliowymi na lekki deser!
Warsztaty będą wzbogacone interesującymi opowieściami o kuchni i kraju. Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i dużo dobrej zabawy gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.
Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.
Zdjęcia w wydarzeniu (od lewej): 1) Jim Harris (Unsplash) 2-4) Cookiness (Archiwum własne)