Autentyczna kuchnia tajska – 22.07.2021

270,00 

Prowadzący:
Ariela Bryl

Zajrzyjcie do Tajlandii od kuchni, pełnej egzotyki i umami!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 18:00-22:00

Kraina Uśmiechu oprócz malowniczych plaży, magicznych buddyjskich świątyń, fantastycznych masaży i sympatycznych mieszkańców, kusi obłędną kuchnią.

W kulinarną podróż po autentycznych smakach jednej z najbardziej ulubionych kuchni świata, już 22 lipca (czwartek) zabierze Was pochodząca z Tajlandii – Ariela Bryl.

Warsztaty będą prowadzone w języku angielskim, wspomaganym w języku polskim przez tłumacza. Są kierowane również dla osób będących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ każde z dań może być przyrządzone również w wersji roślinnej – w trakcie zakupu prosimy o wpisanie przy nazwisku uczestnika hasła: vegan.

Na warsztatach z Arielą przygotujecie ostro-kwaśną tajską zupę i najlepsze tajskie curry (według CNN jedno z najsmaczniejszych dań na świecie!). Nauczycie się również gotować tajski jaśminowy ryż oraz ryż kleisty do pysznego deseru z mango!

Tego dnia w głównej roli wystąpią m.in.: świeże aromatyczne zioła (trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, kolendra), egzotyczne owoce (limonka, mango, zielony dżakfrut) i warzywa (papryczka chili, imbir, galangal), ryż, mleczko kokosowe, sos sojowy, sos rybny w towarzystwie owoców morza (krewetki), mięsa lub tofu (w zależności od preferencji uczestnika i zgodnie z opcjami dań w poniższym menu warsztatów).

Pod czujnym okiem Prowadzącej przygotujecie 4 fantastyczne tajskie dania, a będą to:

  1. TOM YUM – tajska ostro-kwaśna zupa z makaronem ryżowym do wyboru z krewetkami lub kurczakiem lub tofu
  2. MASSAMAN CURRY – król wśród tajskich curry, z aromatycznym cynamonem, kardamonem i mlekiem kokosowym do wyboru z kurczakiem lub zielonym dżakfrutem. Danie to znalazło się w pierwszej dziesiątce najlepszych potraw w ankiecie przeprowadzonej w 2017 roku przez CNNgo, a w 2020 w plebiscycie CNN Travel zajęło pierwsze miejsce pośród 50 najlepszych potraw świata!
  3. Tajski RYŻ JAŚMINOWY
  4. Kultowy tajski deser MANGO STICKY RICE.

Będzie przepysznie, aromatycznie i niezwykle inspirująco!

Koniec spotkania wypełni degustacja własnoręcznie przyrządzonych, pachnących pyszną Tajlandią dań, przy wspólnym stole z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie i biesiada w azjatyckim stylu gwarantowane.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane i autentyczne tajskie potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany wszystkim uczestnikom po zajęciach.

Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą pojemników na żywność (studio w trosce o środowisko zrezygnowało z plastikowych pojemników na wynos!) – efektami swojej pracy będziecie mogli zachwycić domowników dzieląc się z nimi tym co zostanie Wam po warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Emy (Unsplash)
2) Archiwum własne
3) Markus Winkler (Unsplash)
4) Julian Hanslmaier (Unsplash)