Autentyczna kuchnia meksykańska – 08.06.2022

290,00 

Prowadzący:
Isabel Balderas

Pikantna meksykańska fiesta w samym sercu Wrocławia!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 18:00-22:00

Meksyk urzeka jedyną w swoim rodzaju mieszanką kultur, krajobrazów, tradycji, wrażeń i smaków. Jest określany kulinarnym rajem na ziemi i ma do zaoferowania nie tylko tortille, tacos czy placki kukurydziane z aromatycznymi farszami.

Kuchnia meksykańska jest pikantna, kolorowa i dopracowana w każdym szczególe. Królują w niej kukurydza i fasola (ok. 20 gatunków w Meksyku), które dodaje się do dań mięsnych i rybnych, serwowanych z egzotycznymi owocami, warzywami oraz sosami – od lekko pikantnych po wypalających przełyk. Kukurydzę przerabia się również na mąkę kukurydzianą. Wyrabia się z niej tortillę, enchilady, tacos i inne przysmaki. Meksykanie jedzą tortillę każdego dnia. Najlepsza jest świeżo upieczona.

Ze świeżych składników na pierwszy plan wysuwają się limonki, różne gatunki awokado, papryka i chili w różnych kształtach i kolorach (prawie 100 rodzajów i odmian) oraz zielone, żółte i czerwone pomidory oraz kolendra.

Tradycyjna kuchnia meksykańska została w roku 2010 wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jeżeli chcecie odkryć jej tajniki, niebanalne smaki i połączenia składników, nie może Was zabraknąć na naszych warsztatach z pochodzącą z Meksyku Chef Isabel Balderas!

Podczas czerwcowego spotkania z wyjątkową Isabel nauczycie się przyrządzać aż 5 meksykańskich pyszności:

  1. Sopa Azteca – zupa z pomidorami, jalapeño i tortillą kukurydzianą
  2. Tacos de carnitas – własnoręcznie przygotowana tortilla kukurydziana z duszoną wieprzowiną w pomarańczach
  3. Nachos con guacamole – mus z awokado z limonką, kolendrą i jalapeño, zaserwowany z nachos
  4. Salsa de chipotle – salsa z papryką wędzoną chipotle
  5. Churros con chocolate – obłędne pączki z ciasta parzonego z czekoladą.

Będzie pysznie, egzotycznie i kolorowo!

Warsztaty będą wzbogacone interesującymi opowieściami o autentycznej kuchni meksykańskiej, potrawach i składnikach oraz o samym Meksyku. Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, prawdziwe meksykańskie smaki i dużo dobrej zabawy gwarantowane.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany wszystkim uczestnikom po zajęciach. Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na żywność na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Kevin Liang (Unsplash)
2) Alora Griffiths (Unsplash)
3) Roberto Carlos & Roman Don (Unsplash)
4) Isabel Balderas