Opis
Czas trwania 4h: 15:00-19:00
Indie są często nazywane krainą wegetarian. Na październikowych warsztatach przekonacie się, że dania w bezmięsnej wersji nie muszą być mdłe i nijakie! Smak indyjskich potraw wydobywany jest przez niesamowite mieszanki przypraw, które składają się głównie z czosnku, chilli, imbiru, kardamonu, cynamonu, goździków, kuminu, kurkumy, kozieradki i kolendry.
W podróż po smakach, aromatach i kolorach różnorodnej kuchni Indii zabierze Was jak zawsze rodowity Hindus – Tapi Sharma. Na swoim blogu „Tapi gotuje” każdego dnia inspiruje i karmi, nie tylko pyszną kuchnią, ale również radosnym i pozytywnym podejściem do życia!
Pod jego czujnym okiem, w niezwykle luźnej atmosferze wyczarujecie następujące pyszności:
- VEG SAMOSA – kultowe pierożki z ziemniaczanym farszem (klasyk indyjskich przekąsek street-foodowych)
- PUDINA CHUTNEY – miętowo-kolendrowy dip
- OMLET BEZJAJECZNY
- KADDU COCONUT BHAJI – kokosowa potrawka z dyni zaserwowana z ryżem basmati
- MANGO LASSI – słynny napój jogurtowy z mango.
Wszystkie dania będą w 100% wegetariańskie!
Będzie pysznie i wesoło! Warsztaty będą wzbogacone również interesującymi i wesołymi opowieściami o kuchni i kulturze Indii. Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności z indyjską muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i super zabawa gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.
Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Adobe Stock 2-3) Cookiness (archiwum własne) 4) Julia Zyablova (Unsplash)