Autentyczna kuchnia indyjska – 11.05.2025

350,00 

Prowadzący:
Tapi Sharma

Indyjskie wegetariańskie przysmaki na wyciągnięcie ręki!

Na stanie

Kategoria:

Opis

PROSIMY O PRZEMYŚLANE ZAKUPY LUB ZAPISY VOUCHEREM, PONIEWAŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU ANI PRZENOSIN!

 

Czas trwania 4h: 15:00-19:00

Potrawy kuchni indyjskiej, pełne kolorów i pobudzających zmysły przypraw nadają się na każdą porę roku. Do tego są pyszne, proste w przygotowaniu i cudownie poprawiają nastrój. Ich sekret tkwi w niesamowitych mieszankach przypraw, które składają się z m.in.: kolendry, kurkumy, kuminu, kozieradki, chili, czosnku, gorczycy, imbiru oraz typowo indyjskich przyprawach, jak np. amchur – proszek z suszonych niedojrzałych zielonych mango czy asafetyda.

W podróż po smakowitej indyjskiej kuchni zabierze Was rodowity Hindus – Tapi Sharma. Na swoim profilu „Tapi gotuje” każdego dnia inspiruje i karmi, nie tylko pyszną kuchnią, ale również radosnym i pozytywnym podejściem do życia!

Od zeszłego roku cała Polska żyje i zachwyca się jego książką pt. „KUCHNIA INDYJSKA WEGE by TAPI”. Ta wyjątkowo apetyczna pozycja wydawnicza jest istną kopalnią wegetariańskich przepisów i była w dużej części inspiracją przy komponowaniu menu na najbliższe warsztaty w Cookiness!

Pod czujnym okiem Tapiego, w niezwykle luźnej atmosferze wyczarujecie następujące pyszności:

  1. TOFU JALFREZI – tofu z warzywami w sosie curry podane z ryżem basmati
    Jalfrezi to indyjska technika przyrządzania curry przez smażenie kawałków tofu, warzyw itp. w indyjskich przyprawach (kurkuma, kolendra, kminek) i oleju w celu uzyskania gęstego sosu. Oprócz cebuli, pomidorów i papryki, danie zazwyczaj zawiera papryczki chili. Danie pochodzi z wschodnich Indii, jest szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii ale można je znaleźć w większości indyjskich restauracji w Londynie.
  2. VEGETABLE TIKKI – rumiane kotleciki ziemniaczano-warzywne z aromatycznym nadzieniem
  3. CHICKPEA SALAD (ALOO CHANA CHAAT) – ziemniaczano-pomidorowa sałatka z cieciorką
  4. OMLET BEZJAJECZNY
  5. MANGO LASSI – słynny napój jogurtowy z mango.

Wszystkie dania będą w 100% wegetariańskie.

Uczestnicy będą pracować na oryginalnych indyjskich składnikach (m.in. przyprawy, mąka, ryż, część warzyw) i zdobędą wiedzę, która sprawi, że przygotowywanie codziennych posiłków będzie dla nich jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze.

Będzie pysznie i wesoło! Warsztaty będą wzbogacone również interesującymi i wesołymi opowieściami o kuchni i kulturze Indii. Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i super zabawa gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Adobe Stock
2) Tapi Sharma
3) Cookiness (archiwum własne)
4) Julia Zyablova (Unsplash)