Opis
PROSIMY O PRZEMYŚLANE ZAKUPY LUB ZAPISY VOUCHEREM, PONIEWAŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU ANI PRZENOSIN!
Czas trwania 4h: 15:00-19:00
Potrawy kuchni indyjskiej, pełne kolorów i pobudzających zmysły przypraw nadają się na każdą porę roku. Do tego są pyszne, proste w przygotowaniu i cudownie poprawiają nastrój. Ich sekret tkwi w niesamowitych mieszankach przypraw – kolendry, kurkumy, kuminu, kozieradki, chili, czosnku, gorczycy, imbiru oraz typowo indyjskich przyprawach np. amchur (proszek z suszonych niedojrzałych zielonych mango) czy asafetyda.
Pierwszy raz na indyjskiej kuchni bierzemy na warsztat okrę – niskokaloryczne i pożywne warzywo, cenione ze względu na jadalne owoce. Ich zapach i smak przypomina fasolkę. Pochodząca z północnej Afryki i bardzo popularna m.in. w Indiach, USA, krajach arabskich, Meksyku, okra jest skarbnicą witamin (m.in. C, B1, K), składników mineralnych (cynk, magnez, potas, wapń) i karotenoidów.
W podróż po smakowitej indyjskiej kuchni zabierze Was rodowity Hindus – Tapi Sharma. Na swoim profilu „Tapi gotuje” każdego dnia inspiruje i karmi, nie tylko pyszną kuchnią, ale również radosnym i pozytywnym podejściem do życia! Od niedawna jest także głośno o jego książce pt.: „KUCHNIA INDYJSKA WEGE by TAPI”. Ta wyjątkowo apetyczna pozycja wydawnicza jest istną kopalnią wegetariańskich przepisów i była również inspiracją przy komponowaniu menu na najbliższe warsztaty w Cookiness!
Pod czujnym okiem Tapiego, w niezwykle luźnej atmosferze wyczarujecie następujące pyszności:
- DAHI BHINDI – okra duszona w jogurcie zaserwowana z ryżem basmati
- VEGETABLE TIKKI – rumiane kotleciki ziemniaczano-warzywne z aromatycznym nadzieniem
- CHICKPEA SALAD (ALOO CHANA CHAAT) – ziemniaczano-pomidorowa sałatka z cieciorką
- OMLET BEZJAJECZNY z warzywami
- MANGO LASSI – słynny napój jogurtowy z mango.
Wszystkie dania będą w 100% wegetariańskie.
Uczestnicy będą pracować na oryginalnych indyjskich składnikach (m.in. przyprawy, mąka, ryż, część warzyw) i zdobędą wiedzę, która sprawi, że przygotowywanie codziennych posiłków będzie dla nich jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze.
Będzie pysznie i wesoło! Warsztaty będą wzbogacone również interesującymi i wesołymi opowieściami o kuchni i kulturze Indii. Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i super zabawa gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.
Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Adobe Stock 2) Cookiness (archiwum własne) 3) Tapi Sharma 4) Julia Zyablova (Unsplash)