Opis
Czas trwania 4h: 16:00-20:00
Kuchnię arabską cechują: różnorodność, bajeczne kolory oraz nieokiełznane smaki i zapachy. Swoim zasięgiem obejmuje około 20 krajów (położonych) na dwóch kontynentach. Różni je od siebie język, religia i związane z nią tradycje kulinarne, jak i lokalne produkty. Łączy je podobny porządek posiłku (obiadu i kolacji): mezze (różnorodne przystawki), zupa, danie mięsne lub rybne z warzywami, po których następuje deser i kawa lub słodka miętowa herbata.
Często trudne jest określenie granicy kulinarnej danego kraju oraz dokładnego pochodzenia potraw, chociażby nierozstrzygnięty do dziś spór o rodowód falafela. Na pewno jest to bardzo zdrowa, bogata w składniki i smaki, m.in. dzięki aromatycznym przyprawom, kuchnia. Ogromny znaczenie ma celebracja posiłków – nikt się nie spieszy, posiłek jest pretekstem do spotkania, rozmowy i bycia razem. Jedzenie w samotności jest jednym z nieszczęść mogących spotkać człowieka.
Bazą większości dań są kasze, wśród których królują – bulgur i kuskus, oraz rośliny strączkowe. Na warzywnym suku (targu) prężą się różnorodne warzywa, z bakłażanem i okrą na czele, stosiki kolorowych przypraw, pęczki świeżej kolendry, tymianku, mięty czy werbeny. Wyjątkowe miejsce w kuchni zajmuje oliwa z oliwek, którą dodaje się niemal do wszystkiego. Oliwa najczęściej wykańcza smak, nie smaży się na niej.
Charakterystyczne jest również duże spożycie owoców, świeżych, jak i suszonych. Szczególne miejsce zajmuje chleb – jest podstawą śniadania i nieodłącznym elementem pozostałych posiłków. W niektórych krajach zastępuje sztućce – na odłamany kawałek chleba zawija się zawartość poszczególnych kolorowych miseczek. Uwieńczeniem posiłku w stylu arabskim powinny być owoce i przeróżne maleńkie ciasteczka z wyczuwalnym aromatem wody różnej i wody z kwiatów pomarańczy, pasty daktylowej czy miodu. Słodkość przełamują orzechy, które dodaje się do ciast i ciasteczek.
Więcej ciekawostek na temat kuchni arabskiej i jej tradycji, czeka na Was 5 czerwca podczas jedynych w swoim rodzaju warsztatów z pochodzącym z Maroko Jalilem Hadrami i Dorotą Bąk. Dowiecie się również wiele o niezwykle ważnych, nadających niepowtarzalny smak i gwarantujących niespotykanie apetyczną grę kolorów arabskich przyprawach! Niezbędniki arabskiego smaku to pieprz, cynamon, kurkuma, kumin, imbir, kardamon, goździki, tymianek, sumak, gałka muszkatołowa, jak i tahina i melasa z granata, które są genialnymi bazami do sosów do sałatek. Ich bogactwo, aromat i kolor przyciągają nawet tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie życia.
Nasi Prowadzący nauczą Was przyrządzać 5 arabskich specjałów:
- CHLEB ARABSKI
- MUHAMMARA – syryjska pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich
- KURCZAK FATOUSH
- SAŁATKA Z POMIDORÓW, kaszy bulgur i pestek granata
- MUHALABIYAH – pudding mleczny z wodą różaną i kwiatów pomarańczy.
Gotowanie i smakowita biesiada w arabskim stylu to oryginalny pomysł na nietuzinkowe spędzenie pierwszej niedzieli czerwca! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, wyjątkowe doznania kulinarne i dużo dobrej zabawy gwarantowane.
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach. Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Tekst opracowany na podstawie materiałów autorstwa Doroty Bąk.
Zdjęcia w wydarzeniu: Dorota i Jalil