Andaluzyjska kuchnia hiszpańska – 25.09.2022

340,00 

Prowadzący:
Adrian Stojewski

Pożegnaj lato w prawdziwie hiszpańskim stylu… Ole!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 16:00-20:00

Wyruszamy w kolejną kulinarną podróż do Hiszpanii, tym razem do malowniczej Andaluzji. W tym uroczym regionie przez ponad 300 dni w roku świeci słońce a czas upływa w beztroskiej i radosnej atmosferze zarówno mieszkańcom, jak i odwiedzającym ten zakątek Europy.

W tej magicznej krainie gorące wieczory i noce spędza się w barach tapas, podjadając z przyjaciółmi znane na całym świecie lokalne przekąski i bawiąc się w rytmie flamenco.

Receptą na upalne andaluzyjskie dni jest gazpacho, które przynosi orzeźwienie i daje wytchnienie! Tutejsze chłodniki nie tylko wspaniale smakują, ale również nawadniają oraz dostarczają wiele witamin niezbędnych naszemu organizmowi podczas wysokich temperatur. W trakcie warsztatów przyrządzimy najbardziej znany chłodnik, czyli Gazpacho Andaluz z pomidorów (we wrześniu wykorzystamy pachnące, mięsiste, aromatyczne i słodkie pomidory!!!), ogórka, papryki i octu z wina Jerez.

Skosztujemy również kultowy andaluzyjski sandwicz pochodzący z Sewilli, który skrywa w bułce pieczoną paprykę, szynkę serrano i grillowane mięso. Kolejnym kąskiem dla koneserów hiszpańskiego słońca i kuchni będzie lekka sałatka z Malagi, złożona z pomarańczy, dorsza i jajka oraz tutejsze tapas Chorizo al vino czyli kiełbaski chorizo w zredukowanym sosie z czerwonego wina! Na finiszu kulinarnej przygody czeka na Was pyszny ryżowy deser z aromatycznymi dodatkami.

Podczas 4-godzinnego kursu z zakochanym w Hiszpanii Adrianem Stojewskim – autorem smakowitego bloga „Hiszpańskie smaki” nauczycie się przyrządzać 5 tradycyjnych przysmaków Andaluzji, a będą to:

  1. CHORIZO AL VINO – kiełbaski chorizo gotowane w czerwonym wytrawnym winie, serwowane z aromatycznym i zredukowanym sosem
  2. GAZPACHO ANDALUZ – orzeźwiający chłodnik warzywny z Andaluzji na bazie papryki, pomidorów, ogórka, oliwy z oliwek i octu Jerez
  3. SERRANITO – kultowy sandwicz z Sewilli z grillowanym mięsem ze schabu, długo dojrzewającą szynką Serrano, grillowaną zieloną papryką i plastrami pomidora
  4. ENSALADA MALAGUEÑA – lekka sałatka z Malagi skrywająca w sobie dorsza, pomarańcze, jajka i ziemniaki
  5. ARROZ CON LECHE – najpopularniejszy wśród Hiszpanów deser, na bazie ryżu i mleka poddanego infuzji ze skórki z pomarańczy i kory cynamonu.

Jeżeli chcecie maksymalnie nasycić się smakami, aromatami oraz cudowną atmosferą lata i… boskiej Andaluzji oraz w nietuzinkowy sposób spędzić ostatnią niedzielę września – gotować i biesiadować w prawdziwie hiszpańskim stylu, nie może Was zabraknąć tego dnia w Cookines.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach. Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na żywność na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Sara Dubler (Unsplash)
2) Monika Bień-Königsman
3) Archiwum własne Cookiness
4) Adrian Stojewski