Ameryka Południowa na talerzu – wkrótce w sprzedaży

280,00 

Prowadzący:
Agnieszka Eriksson

Kulinarna przygoda z wyjątkowymi smakami Peru, Argentyny i Brazylii!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Już niedługo dowiecie się, jak wyjątkowo i oryginalnie smakuje Ameryka Południowa. W niebywałą kulinarną przygodę ze smakami Peru, Argentyny i Brazylii zabierze Was Agnieszka Eriksson.

Mimo, że dzieli nas od Peru, Argentyny i Brazylii ponad 11 tys. kilometrów to nie będzie to przeszkodą, aby posmakować, powąchać i rozkoszować się kombinacją aromatów i mieszanką smakowych niuansów, które charakterystyczne są dla Ameryki Południowej. Jeden kontynent, trzy różne kraje i mieszkańcy o jakże różnych temperamentach. Odmienna przyroda, klimat, krajobrazy, ziemia, ale i historia Peru, Argentyny i Brazylii miały duży wpływ na powstanie zupełnie różnych kultur… i kuchni.

Agnieszka wybrała dla Was dania, które zachwyciły ją w czasie, gdy mieszkała w Brazylii, a Peru i Argentyna były niemal na wyciągnięcie ręki. Są aromatyczne i zaskakujące smakowo: intrygujące, ale i niezwykle smaczne. Przygotujemy je razem, a potem usiądziemy przy jednym stole do wspólnej uczty. Liczymy z Agnieszką na to, że pokochacie te kraje równie mocno jak ona i zaprosicie najbliższe Wam osoby na spotkanie z Ameryką Południową w Waszych domach.

Menu zaplanowane specjalnie na to spotkanie przedstawia się następująco:

  1. Caipirinha Bar – tradycyjny drink brazylijski na bazie trunku Cachaça, owoców i cukru.
    Przygotujemy dla Was bar z różnymi owocami, z których wyczarujecie egzotyczną Caipirinha. Poznamy różne kombinacje smakowe a Wy sami stworzycie swój idealny drink.
  2. Ceviche z tuńczykiem – ceviche to jeden z kulinarnych symboli Peru. Jest to niesamowicie aromatyczna, odświeżająca, delikatna i zdrowa potrawa przyrządzana z surowej ryby, którą marynuje się w soku z cytrusów. Sztuki przygotowywania ceviche Agnieszka uczyła się od peruwiańskiego Chefa – Morillo Mora, uczęszczając na jego warsztaty w Sao Paulo.
  3. Argentyjskie Empanady z wołowiną podane z Chimichurri. Empanady to soczyste i aromatyczne pieczone pierożki argentyńskie, które są idealną przekąską i daniem piknikowym. Fantastycznie smakują z chimichurri, sosem na bazie oliwy z oliwek, natki pietruszki, czosnku, papryczki chili, kminku i octu winnego.
  4. Jagnięcina duszona w piwie z kolendrą z dodatkiem ziemniaków i czerwonej papryki. Klasyczne danie z północnej części Peru o wyjątkowym smaku i zapachu, które Was oczaruje i rozgrzeje.
  5. Pave de Maracujá – egzotyczny deser brazylijski z marakują.

Intensywny smak marakui pobudzi nasze zmysły i przeniesiemy się do roztańczonej Brazylii!

Koniec spotkania wypełni degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z klimatyczną muzyką w tle. Trzy gorące kuchnie w jeden wieczór dla spragnionych słońca, aromatycznych przypraw i egzotyki oraz wyśmienita zabawa przy wspólnym gotowaniu i podczas pysznej biesiady gwarantowane.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć w swoich domach wyjątkowe i oryginalne smaki Ameryki Południowej! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany wszystkim uczestnikom po zajęciach.

Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą pojemników na żywność (studio w trosce o środowisko zrezygnowało z plastikowych pojemników na wynos!) – efektami swojej pracy będziecie mogli zachwycić domowników dzieląc się z nimi tym co zostanie Wam po warsztatach.

Do zobaczenia!

 

zdjęcie główne wydarzenia: Ugur Arpaci (Unsplash)
pozostałe: archiwum prywatne