Gracja, Izrael
Autorka inspirującego bloga „Głodne kawałki”. Dzieli życie między Kraków i Ateny. Autorka książek kulinarnych. Od kilku lat współpracuje z Muzeum Polin, prowadząc warsztaty i wydarzenia kulinarne.

Autorka inspirującego bloga „Głodne kawałki”. Od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny. Między Grecją a Polską pisze książki kulinarne. Najnowsza to „SIGA SIGA. Smak Grecji na Twoim talerzu”.

Prowadzony przez 10 lat „Głodne Kawałki” to kulinarny projekt uciekający przed klasyfikacją. W pierwszej odsłonie było to dzielnicowe bistro, serwujące epickie śniadania i szerokie uśmiechy na uroczym krakowskim Salwatorze.

Po kilku latach wraz ze swoją niezawodną drużyną przeniosła się do licealnego barku, aby śladami Jamiego Olivera naprawiać opinię szkolnych stołówek. To tutaj udało się wypłynąć na szerokie wody krakowskiej gastronomii, aby jako catering butikowy zaistnieć na salonach Urzędu Miasta, Muzeum Narodowego, Uniwersytetu Jagiellońskiego, Forum Ekonomicznego, w firmach, prywatnych domach i na festiwalach takich jak OFF, czy Audioriver.

W tym czasie prowadziła również warsztaty, szkolenia, konsultacje i wspomogła rozwój kilku świetnych miejsc. Współpracowała między innymi z FKŻ, tworząc kuchnię festiwalową w krakowskim Chederze, dla którego zapoczątkowała cykl szabatowych śniadań.

Propaguje twórczość i dorobek przedwojennej wileńskiej restauratorki, Fani Lewando. Założyła babski kolektyw Mecyje. Wraz z dziewczynami doprowadziła do wydania 80 przepisów Fani, opatrzonych fotografiami i historiami z przygotowania potraw.

Od 5 lat współpracuje z Muzeum Polin, prowadzi warsztaty i wydarzenia kulinarne, a od roku współpracuje z software house, wyprażając kuszące oko interfejsy produktów cyfrowych, nie tylko dla gastronomii 🙂