
Chef Łukasz Terlikowski pracuje w branży gastronomicznej od 2000 roku w restauracjach wrocławskich i angielskich, gdzie zdobywał szlify m.in. od szefa kuchni z bogatym doświadczeniem w Le Gavroche w Londynie. Znaczną część kariery pracuje jako szef kuchni realizując swoje kulinarne pasje.
Od 2012 do 2019 roku właściciel studia kulinarnego Studio Culinary Solutions oraz restauracji Slow Food Bistro. Po 2019 roku działalność szkoleniowa ukierunkowała się mocno na szkolenia dla zawodowych kucharzy realizowanych na terenie całej Polski.
Od 2012 roku do dzisiaj przeprowadził ponad 700 szkoleń kulinarnych zarówno indywidualnych jak i dla dużych grup uczestników. Szkoleń kierowanych dla amatorów jak i dla profesjonalnych kucharzy.
Jego pasja do zdrowego żywienia i naturalnego jedzenia zaraża. Z entuzjazmem prowadzi edukację kulinarną podróżując przez kuchnie świata, jednakże każdorazowo w oparciu o aspekty dietetyczne i makrobiotyczne. Propagator funkcjonalności jedzenia i właściwego odżywiania oraz jego wpływu na zdrowie człowieka.
W 2015 roku zakwalifikował swoją restaurację do ścisłego finału konkursu Wine&Food Noble Night, w którym udział wzięło 12 najlepszych restauracji w Polsce.
W ramach działania studia kulinarnego współpracował i wspierał projekty wielu postaci znanych z programów telewizyjnych, m.in. Pascala Brodnickiego, Tomasza Jakubiaka, Davida Goboriaud, Anny Starmach, czy zwyciężczyń pierwszych edycji Master Chefa – Basi Ritz i Beaty Śniechowskiej.
Od kilku lat realizator szkoleń plenerowych w stylu survivalowym – gotowanie w ziemi, gotowanie na żywym ogniu, raw-cooking.
Wyznawca ideologii skracania drogi produktu „z pola do stołu”, czyli używania produktów wytworzonych lokalnie. Propagator pozytywnego nastawienia do życia, dobrych myśli i doceniania oraz szanowania Natury i wszystkiego co od niej pochodzi.