
Sinolog z wykształcenia, dziennikarz i publicysta, spędził w Chinach niemal trzydzieści lat. Miłośnik, smakosz i propagator kuchni chińskiej, prowadzi na FB grupę “Kuchnia chińska”, jedyną w Polsce poświęconą wyłącznie temu tematowi.
Kucharskie szlify zdobywał w Londynie, a w Chinach szkolił się w Instytucie Kulinarnym Shunde w Kantonie. Specjalizuje się w klasycznych daniach kuchni chińskiej, ze szczególnym zamiłowaniem do wyjątkowego stylu kulinarnego “czuan su”, łączącego aromatyczność i ostrość kuchni Syczuanu z łagodnością i słodkością kuchni Jiangsu. Tworzy dania o silnym smaku umami, dzięki któremu kuchnia chińska stała się fenomenem na skalę globalną.
Warsztaty kulinarne z Krzysztofem Darewiczem, zapalonym gawędziarzem, to nie tylko nauka przyrządzania najpopularniejszych dań kuchni chińskiej lecz także ekscytująca podróż po historii, tajnikach i ciekawostkach chińskiej sztuki kulinarnej.