Jalil Hadrami i Dorota Bąk
Maroko
Rodowity Marokańczyk i Polka. Na warsztatach opowiadają o magii codzienności ukrytej w smakach, zapachach i kolorach. W kuchni Maghrebu i Maszreku uwielbiają celebrację posiłku.

Przypadek albo przeznaczenie chciały połączyć Polskę z Maroko i tak jakoś się stało, że wydarzyło się to poprzez kuchnię.

Od kilku lat prowadzimy warsztaty i snujemy opowieści o magii codzienności ukrytej w smakach, zapachach i kolorach. Staramy się przekazać nie tylko przepis ale też cząstkę nas i naszego sposobu na chwilę zatrzymania się w pośpiechu i rzeczywistości.

To, co uwielbiamy w kuchni Maghrebu* i Maszreku** to celebracja posiłku – nikt się nie spieszy, posiłek jest pretekstem do spotkania, rozmowy i bycia razem. Jedzenie w samotności jest jednym z nieszczęść mogących spotkać człowieka, o czym mówi jedno z najczęściej powtarzanych przysłów arabskich.


*Maghreb – arabskie określenie krajów leżących na północy Afryki, ciągnących się od wybrzeża Morza Śródziemnego do Oceanu Atlantyckiego (Maroko, Algieria, Tunezja, Libia, Mauretania, Sahara Zachodnia).

**Maszrek – arabskie określenie regionu Bliskiego Wschodu, oznaczające arabskojęzyczne kraje Afryki (Egipt i Sudan), Azji (Irak, Syria, Liban, Palestyna, Jordania) i kraje Półwyspu Arabskiego (Arabia Saudyjska, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Katar, Bahrajn, Kuwejt, Jemen i Oman).